badanie predyspozycji genetycznych

Nietolerancje pokarmowe a predyspozycje genetyczne

Nietolerancje pokarmowe są obecne w każdej rodzinie. Przekazywane z pokolenia na pokolenie, często są nieuniknione i nic nie da się zrobić, by zapobiec ich rozwojowi. Wiele z nich wykazuje swoje pierwsze objawy dopiero po upływie kilka lat. Niektóre nietolerancje pokarmowe są jednak trudne do zdiagnozowania i mylone z innymi chorobami. Warto więc zbadać się na predyspozycje do dziedziczenia.

Predyspozycje genetyczne a chorobyp

 badanie predyspozycji genetycznychNietolerancje pokarmowe to najczęściej dziedziczone przez dzieci dolegliwości. Objawiają się one nagłymi reakcjami organizmu na spożycie jakiegoś rodzaju pożywienia – najczęściej są to bóle brzucha, biegunki, pogorszenie samopoczucia, wymioty oraz wykwity skórne. Nietolerancje pokarmowe zazwyczaj dziedziczone są po rodzicach lub dziadkach – zdarza się jednak, że chory jest ktoś ze znacznie dalszej rodziny. W takim przypadku, warto przeprowadzić specjalistyczne badanie predyspozycji genetycznych. Umożliwią one sprawdzenie, czy osoba poddająca się badaniu odziedziczyła po jakimś krewnym nietolerancję pokarmową. Jedną z tych najczęściej wykrywanych jest nietolerancja laktozy – czyli alergiczną reakcjs organizmu na produkty zawierające mleko. Wynika ona z niedoboru laktazy, która jest enzymem umożliwiającym organizmowi rozłożenie laktozy. Badanie predyspozycji genetycznej warto też wykonać w przypadku, gdy pojawia się nagłe osłabienie po zjedzeniu owoców. Jest to objaw fruktozemii, czyli nietolerancji fruktozy – cukru naturalnie występującego w owocach.

 badanie predyspozycji genetycznychCzasami jest ona tak rozwinięta, że badany nie może jeść nawet produktów zawierających sacharozę. Fruktozemia jest bardzo poważnym schorzeniem, a jednak wiele osób nawet nie wie, że na nie choruje – po prostu unika owoców, przez co pojawia się u nich niedobór witamin. Specjalistyczne badania predyspozycji genetycznych pomagają także wykryć u badanego celiakię – zaburzenia często mylonego z nietolerancją glutenu. Celiakia polega na nadmiernej odpowiedzi układu odpornościowego na spożycie produktów zawierających białka zbożowe. Nie ma możliwości wyleczenia jej, a organizm nie przywyczaja się do spożywania produktów zawierających gluten. Jedyną opcją ulżenia badanemu jest przejście na dietę bezglutenową. Jeżeli zauważa on u siebie częste bóle brzucha, biegunki i szybką utratę ciała, badania mogą okazać się konieczne.

Znajomość własnego organizmu to podstawa. Zawsze warto wiedzieć, czy na pewno jest w stanie przetrawić każde podane mu paliwo. Chociaż nietolerancje pokarmowe często są nieuleczalne, odpowiednia dieta może znacznie załagodzić ich obawy – ale żeby móc taką dietę wdrożyć, konieczne są specjalistyczne badania.